Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2008. december 26., péntek

Anya-magzat kapcsolat

A baba-mama szimbiózis lelki értelemben is nagy jelentőségű, ugyanis a mama lelkivilága éppúgy meghatározza a baba fejlődését, mint a fizikai tápanyagok, amelyeket oly gondosan válogat össze gyermeke számára ebben az időszakban.

A gyermekvállalás olyan intenzív érzelmi töltéssel bír a nők nagy többsége számára, amely elegendő motiváló erővel bírhat a saját tudattalanukkal való szembenézésre. Erre kevesen vállalkoznak önszántukból a mindennapi élet során, a gyermekvállalás azonban olyan alkalmat teremthet a belső munkára, amely nem várja meg a feldolgozatlan konfliktusok életvezetést gátló patologizálódását. Az anya-magzat közötti kommunikáció ezáltal a tudattalan felé vezető út lehet, ahol olyan hírnök adódik, akitől a rossz hírt is fejvesztés terhe lehet mellett fogadni: saját gyermeke.

Az önismereti munka és a testi-lelki tudatosság több módszerrel is történhet: kismama-jóga, különböző relaxációs és meditációs technikák segítségével és természetesen a kifejezetten e sajátos szituáció kihívásaira válaszoló anya-magzat kapcsolatanalízis módszerével, melynek kidolgozója két magyar pszichoanalitikus: Hidas György és Raffai Jenő.