Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2009. január 9., péntek

Újabb érv a várandósság alatti pszichés munka mellett

Sokan épp elég bizonytalanok saját értékeikben a gyermek okozta felelősség nélkül is.
Ilyen esetben a gyermekvállalás öntudatlanul is azt a célt szolgálhatja, hogy az egyén előszedje rejtett erőforrásait, és az anyaszerep által rá legyen kényszerítve a magabiztosságra. Sokaknál azonban – hiába ez a cél – a terhesség a saját gyengeségének tudatosulását hívja elő, azt a helyzetet teremtve, hogy – ezt nem feltétlenül tudatosítva persze – hogy az anya magzatát kis élősködőnek tekinti. Előfordul, hogy az önbizalomhiány önmarcangolásba fordul, amely az anyai kompetenciát támadja – szintén a baba-mama kapcsolatot rontva ezzel.