Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2011. január 27., csütörtök

Hogy történik a kapcsolatanalízis? - Avagy üzenet a palackban...

Az első kapcsolatfelvétel előtt tisztázásra kerül sok olyan életrajzi adat, amely a kisbaba történetét vázolja fel nekünk (ezt a pszichológiában első interjúnak hívják). Bár a kapcsolatanalízisnek az a lényege, hogy tudattalan folyamatok is beinduljanak és feldolgozódjanak, ezzel megakadályozva, hogy feleslegesen terheljük a babánkat a saját elakadásainkkal, természetesen van szerepe és jelentősége a racionális énünk számára hozzáférhető információknak is. Családi viszonyaink, saját fogantatásunk és születésünk számbavétele, az anyasággal és a nőiséggel kapcsolatos érzések megfogalmazása egy idegen számára önmagában is nagy felismerésekhez vezethet, kicsit a kívülálló objektív rálátását adva. A kapcsolatanalitikus szakember számára is fontos információk ezek, hiszen könnyebben tudja segíteni  - és ha speciális intervencióra van szükség - irányítani kapcsolatfelvétel folyamatát. Fontos a bevezető beszélgetés a későbbiekben is, minden egyes találkozás alkalmával, mert a várandósság lefolyásával összhangban mindig új téma foglalkoztatja a kismamát. A félelmek, szorongások oldására közvetlen gyógyírt nyújthat a kapcsolatanalízis maga, ahogy a következő esetem is mutatta.

Egy 42 éves, ikreket váró kismama nagy dilemma előtt állt, hogy az egy méhlepényen, de két burkon osztozó ikrei esetében vállalja-e a nagy vetélési kockázattal járó amniocentézist. Az erről szóló beszélgetésünket követő belső utazása kapcsán az alábbi képet látta:
Középen mintha sötét süveg lenne. Úgy néz ki, mint egy cukorsüveg. Végigkopogtatom. Ez egy kupak! Pórbálom levenni, mintha már rég ott lenne, nagyon rágyógyult már a kupak... Ez egy üzenetes palack! Kibomlott az üzenet - annyit tudok csak elolvasni, hogy jó hírek...
Mondanom sem kell, hogy egy ilyen élmény nagyon nagy mértékben tudja oldani a szorongást, olyan mély szinten, amelyre a racionális meggyőzés (de akár objektív vizsgálati adatok) sem képesek.