Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2009. július 18., szombat

Babakeringő - gyakorlat a babával való kommunikációra

Thomas Verny pszichiáter, aki az Észak-Amerikai kontinens "Hidas-Raffaija", egy 9 hónapos programot dolgozott ki az anya-magzat kapcsolat fejlesztésére. Ebből ajánlok egy mindenki által nagyon könnyen kivitelezhető gyakorlatot.
Mivel a baba érzékeli minden mozdulatodat és a testhelyzeted megváltoztatását, hónapokon keresztül kommunikálsz vele a mozgásoddal akaratlanul is. A tánc kifejezetten alkalmas nem tudatos érzelmeink kifejezésére.
Hogy mi kell hozzá? Te és (ha lehet a papa), illetve valami nagyon pozitív zene. Különösen ajánlott Strauss Kék Duna keringője, Csajkovszkij Diótörője, vagy Mozart, Schubert és Vivaldi ritmusosabb darabjai. Mindenképpen kerülendő a diszharmonikus jazz, és a kemény rockzene! Tánc közben figyelj a baba jelzéseire. Ha neked tetszik a zene, de a baba szorongással reagál – amit gyakoribbá váló kellemetlen rugdosással fejez ki -, hagyd ki azt a darabot és néhány nap vagy hét után tedd be újra, talán megváltozott a reakciója.
Ne próbálj meg formalizált tánclépéseket végrehajtani, kivéve, ha neked ezek teljesen természetesen jönnek. Hagyd, hogy a zene örömtelisége átjárja az egész testedet.
Ha lassabb darabot választasz, lassúzzatok a pároddal. Közben simogathatjátok a pocakodat, hogy kifejezzétek szereteteteket a gyermek felé.
A has kígyózó ringatása akkor is nagyon hasznos, ha nem vagy profi hastáncos. Ingasd a fejed, vállaid, csípődet, amit aztán tovább fokozhatsz azzal, hogy felemeled a kezed. Próbáld ki! :-)