Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2014. május 5., hétfő

Előadás az anya-magzat kapcsolatanalízisről a Születés Hetén (2014. május 6., 11 óra)

Az anya-magzat kapcsolatanalízis speciális, mélylélektani szemlélettel dolgozó terápiás módszer, melyet magyar pszichoanalitikusok, dr. Hidas György és dr. Raffai Jenő dolgoztak ki azon felismerésüket követően, hogy az egészséges személyiségfejlődés alapkövei a magzati életben rejlenek. Ennek megfelelően az anyaméhben növekvő babát tudatosnak, intelligensnek tekintjük, feltételezve, hogy az őt ért testi-lelki hatások hosszú távúak.
Az anya (sokszor tudattalan) félelmeinek, elakadásainak feldolgozása nem csak a mama számára jelent segítséget az anyává válás folyamatában, de a baba számára is hozzájárul a lélektanilag optimális környezet megteremtéséhez. Ilyen értelemben az anya-magzat kapcsolatanalízis több, mint baba-mama kommunikáció vagy babastimulációs program, bár természetesen elősegíti, hogy az anya és gyermeke már a várandóság alatt megismerje egymást és a kötődés folyamata a lehető legkorábban elkezdődhessen. Az is tudományosan igazolt tény, hogy a kisbabával történő rendszeres, aktív kapcsolatteremtés fejlesztő hatású a gyermek érzelmi és értelmi képességeire.