Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2012. február 22., szerda

A szülés pszichológiai vonatkozásai

Előadást tartok a szülés lélektani vonatkozásairól (mind a mama, mind a baba szemszögéből) 2012. február 27-én 10 órától a Fecsegő és Tipegő Családi Napköziben (Debrecen, Damjanich u. 2.). Minden kismamát szeretettel várunk!

Hogy miről lesz szó?
A szülés nem csak biológiai, hanem pszichológiai folyamat is – és éppen biológiai okok miatt az. Evolúciós előnyt, azaz a faj túlélését szolgálja, - így évezredeken át kicsiszolódott mechanizmus -, hogy a szülés lefolyásához zavartalan körülmények kellenek. Ez lélektanilag nem jelent mást, mint olyan légkört, ahol az anya figyelmét nem tereli el a külső környezethez való alkalmazkodás szükségszerűsége. A stressz akadályozza a szülés folyamatát és az anya-gyermek között létrejövő „aranyórában” létrejövő kötődési alapélményt, amely a gyermek egész személyiségfejlődésére hatással lesz. Bár mindez fenyegetően hangzik, sok mindent tehetünk azért, hogy a szülés minél békésebb legyen, akár kórházi körülmények között is. Ez a jelentősége a tudatosságnak - és talán ebben segíthetek én is néhány gondolattal.