Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2011. június 9., csütörtök

A születési trauma feldolgozása

Az Elixír 2011. június számában egy érdekes módszerről olvashatunk, amely kisbabáknak segít feldolgozni traumatikus pre-, és perinatális élményeiket. Az "aquamater"-elmélet alapján egy anyakabint hoznak létre, ami imitálja a méh meghittségét és ahol anya és gyermeke együtt ringatóznak. Eközben olyan frekvencián, amely a méhben éri a magzatot, zenét hallgatnak, amelybe az anya szűrt hangja van belekeverve. A folyamat során lépésről-lépésre keverik hozzá a külvilág hangjait, és ezzel biztosítják, hogy a gyermek érzelmi biztonságban "szülessen" újra. A módszerről bővebben az Anne-Marie Vermeulen-Saurel: Az aquamater elmélet - Anyától anyáig... vízemlékezet, Folpress Kiadó, 2011 könyvben lehet olvasni.
Ha valakit bővebben érdekel a születési trauma feldolgozása felnőtt korban, itt osztom meg tapasztalataimat.