Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2010. április 24., szombat

A gyermek iránti vágy a szépirodalomban

Lelki életet nem csak a pszichológusnál lehet élni... :-)
Hadd ajánljak két szépirodalmi művet, mely a gyermekvállalás felelősségével, a gyermektelenség fájdalmával foglalkozik: (forrás: Auhagen-Stephanos, 2007) Csingiz Ajtmatov: Fehér hajó regényében és Frederico Garcia Lorca: Yerma drámájában közös, hogy a lelki beszűkültség, a fókuszváltás képtelensége tragédiához vezet.
Az érem másik oldalát - azaz a nem kívánt gyermekek által felvetett pszichés folyamatokat - mutatja be Charlotte Worgitzky Meg nem született gyermekeim című könyve.
A Femina sorozat további másik két kötete (Margaret Drabble: Malomkő, Dea Trier Morch: Téli gyerekek) a valóra vált anyaság ellentmondásos, néha nehéz világát ábrázolja.