Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2009. szeptember 25., péntek

Tudatos szülés - nyílt kommunikációval

Az utóbbi időben két előadást is tartottam a szülésre való tudatos felkészülés pszichológiai jelentőségéről. Igen nagy örömömre úgy látszik, erről nem kell annyira győzködni a kismamákat. Bátorítani viszont annál inkább, hogy merjenek kiállni szülésről kialakított elképzeléseik mellett. Nézzenek utána, milyen lehetőségek vannak, készüljenek fel a folyamatra, és KOMMUNIKÁLJANAK választott orvosukkal vagy szülésznőjükkel. A szüléstől való félelem egyik oka az ismeretlentől való félelem. Ezt informálódással igen jól ki lehet küszöbölni!
Hasznos elképzeléseinket írásban rögzíteni (ezt hívják "szülési tervnek"), amire sok mintát találhatunk az interneten. Nem csak arra jó, hogy összeszedd a gondolataidat, és pontról pontra kialakíthasd saját álláspontodat, de az orvosoddal való hatékony kommunikációt is segíti. Lányos zavarodban talán csak hebegnél-habognál, és a felét sem tudnád elmondani annak, ami ott le van írva. A választott szakembernek viszont nem sok idő átfutni azt az 1-2 oldalt, viszont teljes mértékben tisztában lesz az elképzeléseiddel. Ez egy olyan alap, amelyről kiindulva összeszedetten megvitathatjátok azokat a kritikus kérdéseket is, amelyek az ő szakmai felfogásába vagy a kórházi protokollba nehezen szuszakolhatóak be. További előnye az írásos szülési tervnek, hogy amennyiben orvosod lemarad a szülésről valamilyen oknál fogva, az éppen ügyeletes orvosnak is a kezébe nyomhatod ezt a dokumentumot, arra hivatkozva, hogy ezt te már megbeszélted az orvosoddal. Nem biztos, hogy vajúdás közben elölről szeretnéd kezdeni a magyarázkodást, és mégis a környezeted tudomására tudod hozni kéréseidet.