Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2008. december 28., vasárnap

Mikor érdemes kapcsolatanalízisbe kezdeni?

Nincs olyan, hogy túl késő vagy korán.

A klasszikus tanács a 20. héttől szól, és heti két alkalmat tekint ideális gyakoriságnak.
Ez e magközelítés abból indul ki, hogy a 20. héttől érzékel a magzat külvilági ingereket, magyarul ekkortól felel meg felfogóképessége a mi fogalmainknak.

Én ezzel azért nem értek egyet, mert a kommunikáció a babával lelki síkon történik, (nem szükséges fizikailag meghallania az üzeneteket), a magzat lelke pedig egyes szerzők (pl. a Dahlke szerzőpáros, 2001) szerint teljesen tudatos, így tökéletesen alkalmas a kapcsolatfelvételre a legkorábbi időponttól kezdve. (A transzperszonális megközelítés szerint már a fogantatást megelőzően is...)

A kapcsolatanalízis pszichoanalitikus alapokon nyugszik eredendően, amely a minél gyakoribb üléseket preferálja. De egyetlen alkalom is több, mintha valaki azért nem vágna bele, mert nem tudja hétköznapi életével összeegyeztetni a heti kétszeri üléseket. Vállaljon mindenki annyit, amennyit tud - a babával történő összehangolódás olyan élmény, amit egyetlen egyszer is érdemes átélni!