Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2013. június 15., szombat

Az anya-magzat kapcsolatanalízis hatása - egy anyuka tollából

Újra nagy örömmel olvastam egy anyuka visszajelzését kislánya születése után. Megosztom veletek is. :-)

"A baba-mama kapcsolatanalízis a legjobb dolog ami történhet a baby, anya és apuka között a születés előtt. Lizával már a hasamban is remekül lehetett kommunikálni. Az első nagyobb döntés amit meghozott a neve volt. "Megbeszéltük", hogy mikorra ütemezzük a névválasztást. Liza pedig ficánkolt a hasamban mikor Bubuka helyett Lizaként kezdtem szólítani. A születését is "megbeszéltük". Minden tökéletesen haladt a 39. héten semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy Ő világra kíván jönni ezért a ki-írás napjára ütemeztek magzatvízvizsgálatot. Arra kértem, hogy ne várjuk meg ezeket a zaklatásokat, próbáljunk még előtte ügyesen makkegészségesen megszületni. Nem is csodálkoztam rajta, hogy Liza stílusosan április 11-én világra jött (39 hetes 4 napos volt ekkor). A születése alatt teljesen nyugodt kiegyensúlyozott baba volt. Tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mi történik és kik várják idekint. Császármetszés lett a szülés vége, mikor megmutatták nekem Lizát már nem sírt, hanem vizsgált engem a szülésznő kezéből. Hihetetlen volt de rám szegezte a tekintetét. Az Apukája foghatta meg először, nála sem sírt, csak cuppogott:) A szülést levezénylő Doktor Úr is megjegyezte, hogy régen látott ilyen életerős gyönyörű babát.

Azóta pedig Lizus nap mint nap elkápráztat. Már a szülészeten az ujja köré csavarta az összes ápolót. Nem csak úgy létezett az osztályon, hanem figyelte a körülvevő világot, amit az ápolók és a gyermekorvosok is megjegyeztek. Én pedig büszke Anyukaként nyugtáztam, hogy Liza baba mindenből a leg-leg-leg:) Legokosabb-leghangosabb-legakaratosabb-legkommunikatívabb. Ezek a dolgok meg sem leptek, mert már a hasamban elkezdtük megismerni egymást. 

Az egyezményes jel. 

Megegyeztünk még odabent, hogyha éhes vagy szomjas akkor cuppogással jelezze. A születése napján Apuka ölében azonnal cuppogni kezdett. A mai napig így jelzi nekem a pelenkázón, ha már elég volt a játékból és ideje enni. 

Talpra puszi: 
A szülés után nekem kellett 4-5 hét mire felocsúdtam és elkezdtem alkalmazni azokat a szokásokat amiket a hasamban megbeszéltünk. Ilyen a talpra puszi pelenkázáskor. Már az első alkalomnál boldog mosollyal nyugtázta a rituálénkat. Ami természetesen azóta is tart. 

Madarak 
A kapcsolatanalízis alatt varázsolták el a madarak Lizát. 5 hetes volt amikor a nagyerdőn sétáltattuk. A madárcsicsergésre azonnal felfigyelt. A madarakat azóta is csodálattal nézi. Mikor megtudtuk, hogy Liza szereti a madarakat meg sem álltunk addig míg egy madaras forgót nem szereztünk neki. A kiságyában le sem veszi a szemét a tukánról. Hiába forog mellett a béka és a pillangó Lizát csak a madár érdekli. 

Mi történt azóta? 
Mindenki azt mondja, hogy Liza sokkal okosabb mint a többi két hónapos baba és intelligensebb a tekintete. 6 hetesen elkezdett gőgicsélni. Bekapcsolódik a beszélgetésbe, rámosolyog az emberekre, és csillogtatja a humorérzékét. 

Sír-e az orvosnál? 
Természetesen igen. A csípővizsgálatnál hangosan üvöltött mikor a doktor néni erősebben nyúlt a lábához.Nem csak üvöltött hanem rugdosott is.  A vizsgálat végén pedig röhögve lepisilte a vissza-pelenkázó orvost. Akkor mondta a doktor néni, hogy ilyet ő még nem látott. 

Az oltásainál is visított. Nem a szuri által okozott stressz miatt, hanem mert drasztikusan behatoltak a személyes terébe. Megbeszéltem vele, hogy szuri jön nem fog tetszeni neki, de nem lehet elleni mit tenni az oltást meg kell kapni. Liza csak fél percig üvöltött. Aztán ment minden a maga útján. Az oltás után már mosolyogva gőgicsélt a doktor néninek. 
Engem ez a viselkedés meg sem lepett mert már a hasamban is fontos volt neki a személyes tere és a személyes ideje amikor békén kellett őt hagyni. 

A baba mama kapcsolatanalízissel nagyon könnyen és gyorsan egymásra tudtunk hangolódni Lizával. Megismertük egymás habitusát. Már a születése előtt tudtam mik azok a dolgok amik tetszeni fognak neki, így tudatosan alakíthattam úgy a környezetét és az impulzusokat amik érik őt, hogy a lehető legharmonikusabb legyen. Nagyon büszke vagyok Liza babára, és mérhetetlenül örülök annak, hogy végigcsináltunk Veled a kapcsolatanalízist és a szülésre való felkészülést. 
Köszönöm, hogy segítettél ilyen fantasztikus kapcsolatot kialakítani Lizával, ami nem a születésének a pillanatában indult hanem már jóval előtte."