Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2013. június 16., vasárnap

Az anya-magzat kapcsolatanalízis hatása – összefoglaló


Mi sem jelzi jobban az anya-magzat kapcsolatanalízis sikerességét, mint hogy a  megszületett kapcsolatanalízises babák anyukái nagy örömmel írnak élménybeszámolót arról, miben látják a kapcsolatanalízis hatását. Ebből szedegettem össze néhány kulcsszót (a teljesség igénye nélkül).
Anyává válás
Mindig hangsúlyozom, hogy az anya-magzat kapcsolatanalízis azáltal fejti ki áldásos hatását, hogy „rendezi” az anya érzelemvilágát, az anyává válást befolyásoló tudattalan tényezőket.

„Nekem az analízis a terhességem megéléséhez adott óriási többletet. Már akkor éreztem áldásos hatását. Segített a saját konfliktusaim feloldásában és ennek köszönhetően a felhőtlen babavárásban. Imádtam pocakosnak lenni. Míg mások tehernek élik meg, én az utolsó percig nagyon élveztem. Tudtunk egymással kommunikálni és ez nagyon jó! Ha valami nem volt jó neki, azonnal jelezte.” (Lilla anyukája)

„Tudatos” baba
Tudatosnak tekintjük a magzatot, akivel kommunikálunk az anya-magzat kapcsolatanalízis során. Az a szemlélet, hogy önálló, szuverén személyiségnek tekintjük őket már önmagában is befolyásolja a baba-mama interakciót (anya-magzat kapcsolatanalízis nélkül is), de úgy tűnik, ennél többről van szó.

„Mikor megszületett, már pár órásan, naposan is nagyon értelmesen nézett, úgy, mint aki pontosan tudja, hol van, és miért van pont itt, ezen a helyen, ebben a világban.” (Patrícia anyukája)
„Ma voltunk gyógytornásznál, ahol elcsodálkoztak Lillán, el sem akarták hinni, hogy csak 4 hetes. A gyógytornász hölgy szerint 4 hónapos értelemmel rendelkezik. Figyel, néz, szemlélődik, ért. :)” (Lilla anyukája)”
„Azt éreztem rajta az elejétől, hogy tudja hová érkezett, elmeséltük neki. Persze attól más megtapasztalni, de érzem, hogy ő erre mind emlékezik. Nagyon erős baba, és nyitott a világra. A szemeiben lehet látni, hogy gondolkodik, értelmez, vizsgálgat mindent. Pici testben nagy Lélek lakozik. :)”  Virág anyukája
„A kommunikációnk rendkívüli, Csengén a doktornéni is meglepődik, milyen érdeklődő és kommunikatív, szerintem nagyon gazdag az önkifejező képessége is, és ez biztosan a kapcsolatanalízisnek köszönhető.” (Csenge anyukája)

Ismerősség
Az anya-magzat kapcsolatanalízis az ismerkedést szolgálja. Csoda lenne, ha nem lennének nagy ráismerések a születés után. :-)

„A legszembeötlőbb nekem az analízis "utóéletéről" az, hogy pont úgy néz ki, ahogy egyszer a vége felé egy analízis alkalmával láttam. Apró, törékeny, sötéthajú, kék szemű kisnyuszi. ... Lilla valóban egy saját egyéniség és viszi azt a vonalat, amit odabent megismertem.” (Lilla anyukája)

Traumatikus szülés után
Az anya-magzat kapcsolatanalízis sem garancia arra, hogy ne történjen császármetszés vagy egyéb nem kívánatos élmény. Egyrészt a legszebb és legaktívabb felkészülést is keresztbe húzhatja a beavatkozások rutinszerűsége, másrészt adódhatnak olyan tudattalanban maradt tényezők, amit nem sikerült kioldani, mert mindent nem lehet megoldani. Ráadásul a születés a baba sorsának tükörképe elsősorban, nem mindig befolyásolhatjuk a leglelkesebb munkával sem.
Az viszont fontos, hogy a mama hogy éli meg a szülését annak ellenére, hogy nem a tervezett  vagy elképzelt módon történt. Ebben nagyon sokat segíthet a kapcsolatanalízis folyamata.

„A kapcsolatanalízisnek látom eredményét, de szegény lányt nagyon megviselte a kórház. Enélkül biztos vagyok benne, hogy nehezebb lenne nekünk.” (Lilla anyukája)
„Biztos vagyok benne, hogy nem lennék most ilyen jól (még ha nehéz is két gyerekkel az eleje), ha nincs az analízis.” (Peti anyukája)
(Illusztráció: Viktor Nizovtsev )