Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2011. október 27., csütörtök

A szülés valódi természete vándorkiállítás Debrecenben


A Szülés valódi természete vándorkiállítás november 4-től 20-ig tekinthető meg az Alexandra Könyvesház (Debrecen, Piac utca 34-36.) kávézójában.

http://www.aszulesvaloditermeszete.eu/

Szülés.

Igen, mindannyian érintettek vagyunk. Születtünk. S kinek hamarabb, kinek később megvan az esélye arra, hogy szülő legyen. Szép ellentmondás, hogy ez a magánügy, családügy egyben az egyik legigazibb közügy is.

Valódi.

A szülés sokféle valódisága közül a kiállítás képei azt mutatják meg, hogy a vajúdási munkában ki hogyan nyújthat segítő kezet, átbillentve egy esetleges holtponton, megakadáson. És arról is mesélnek, hogy hogyan lehet közvetlenül a születés után részese a család az új jövevény fogadásának, hogyan születünk anyává, apává, testvérré… családdá, népesebb családdá. A vajúdás, a megszületés, majd az azt követő első nap fényképeinek gyűjteményét itthon és külföldön, intézeten kívül szült édesanyák bocsátották rendelkezésre.

Természete.

A szülésnek van természete, természetessége. Nagyot nyerünk, ha megtapasztalhatjuk. Háborítatlanságban – ha lehetőség van rá – meg tudja mutatni a szülés a maga természetét.

„Van egy erő, amely szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint a felhő a láthatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket.”

(Sheryl Feldman, amerikai bába)