Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2011. július 11., hétfő

Pre- és postnatális összefüggések a homeopátia szemszögéből

F. Várkonyi Zsuzsa "Normális szülés - ma" című írásában (Sors és sérülés, Mérték Kiadó, 2011) olvasható egy nagyon szépen megfogalmazott összefüggés az anya várandósság alatti testi -lelki állapota és a gyermek későbbi panaszai között. Idézem.
"Homeopatikus orvosok régóta tapasztalják, hogy megtalálva egy kisgyerek krónikus betegségét vagy viselkedészavarát gyógyító szert, ez nagyon gyakran azonos azzal a szerrel, amire az anyának lett volna szüksége a terhesség vagy szülés során, az általa átélt lelkiállapot oldására. Más szóval: a gyerek krónikus betegsége hosszú távon ható emlékezés a születése előtt/alatt elszenvedett közös traumára. A pánik, reményvesztettség, az elhagyatottság vagy a megalázottság biokémiai emléke a gyerek fulladásában, bőrbetegségében, visszatérő görcsös állapotaiban nyilvánulhat meg. A szüléssegítők felelőssége tehát óriási, mert az elszenvedett traumák hatása életre szóló lehet." (77.o.)