Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2009. május 17., vasárnap

Anyává válni

Stern „Anya születik” című könyvében így indít: „Az anyának pszichikailag éppúgy meg kell születnie, mint a babának fizikailag.” Mondják is, hogy nem véletlen ez a 9 hónap, ez a mamának is felkészülési, ráhangolódási időt ad.

A várandósággal kapcsolatos könyvek leginkább a fizikai változásokról, a baba fejlődéséről írnak, a táplálkozás és életmód terén adnak tanácsokat, de nagyon nehéz információt szerezni arról, hogyan forduljunk a várandósság lelki oldala felé.

Egyáltalán, miért fontos ez? Az egészségügyi rendszer bedarálja a kismamát a terhesgondozás keretében, ami annyi elfoglaltságot ad, hogy azt gondoljuk, foglalkoztunk állapotunkkal és a babával eleget. Még a szakemberek egy része is felesleges felhajtásnak tartja a befelé figyelést, a babával való aktív lelki kapcsolatot és a jó anyává válás lelki akadályainak megoldására irányuló törekvéseinket.

Mindezekről fogok beszélni május 21-én 18.10-kor a Születés Hete programsorozat keretében a Turmalinban.