Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2009. május 20., szerda

Anyává válni 2.

Változó, hogy kit mikor érint meg a mély anyai kötődés a babájához, és természetesen ez általában nem is egyetlen pillanatban történik meg, hanem fokozatosan, amelynek fontos állomásai a tervezgetésnél, álmodozásnál kezdődnek, az első ultrahangos látványon keresztül a megszületésig vezetnek, de igazából sokszor csak pár hetes és hónapos gondoskodás alatt alakul ki teljesen.
Stern az anyai érzések kialakulásával kapcsolatban így ír: „Az új azonosságtudat azt igényli, hogy az ember először mentálisan készüljön fel a változásra, majd sok lelki munkával megjeleníti abban önmaga új vonásait; végül pedig a változásokat beépíti, hozzáigazítja élete egészéhez (jobban mondva, sokszor életét igazítja az új öntudathoz)." (Stern, 17.o.)