Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2008. december 28., vasárnap

A kapcsolatanalízis ismertetése - ismét más forrásból...

Blogom alapvető célja a témához kapcsolódó témák körbejárása. Alapvetően saját, szubjektív olvasatokra épül, de hasznosnak tartom azon informatív anyagok egy helyre gyűjtését, amely az idelátogatók érdeklődésére számot tart. Mondhatni, a kutatómunkát elvégzem én...:-)
Az alábbi bejegyzés a Kismama magazin 2005. februári számából a Hidas-Raffai módszert (én ezt tanulom most)az alábbiak szerint ismerteti:

"A terápia alatt az úgynevezett első interjún ismeri meg az analitikus a jövendő édesanya személyiségét, lelki teherbíró képességét, és adatokat gyűjt magzati korának élményeiről is. Ekkor mondja el, hogy a kapcsolatépítés kitartó és kemény munka, amelynek során magán a várandós nőn múlik a legtöbb. A terápia "mellékterméke", hogy az anya közben hozzáférhet saját magzati életének élményeihez is, és így lehetősége nyílik arra, hogy feldolgozza az esetleges sérüléseket. (...) Raffai szerint az anya a terápia révén képes üzeneteket küldeni a magzatának képek, gondolatok, fantáziák formájában, képes behatolni a baba lelkébe, érzékeli, és képek formájában meg is tudja jeleníteni az ő érzéseit. (...) A 36. héttől kifejezetten a szülésre, vagyis az elválásra készítik fel az anyákat. Hatására - a módszer kidolgozói szerint - könnyebbé válik a szülés és a születés élménye, hiszen a kismama könnyebben tudja befolyásolni testének működését, például lágyítani tudja a szülőcsatornát, ki tudja nyitni saját méhszáját." (22-23. o.)