Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2015. november 15., vasárnap

Könyvajánló az anyák szerepéről a személyiségfejlődésben, a korai kötődés jelentőségéről az emberré válásban

2015 novemberében került megrendezésre Budapesten Trauma és Bonding címmel az a szakmai rendezvény, ahol újabb és újabb szakmai érvek kerültek elő annak érdekében, hogy az újszülötteket ne válasszák el édesanyjuktól, mert ennek messzemenő pszichológiai és társadalmi következményei vannak.
A téma még mindig önálló létjogosultsággal bír annak ellenére, hogy Bagdy Emőke 1977-ben (!) megjelent könyve kutatásokkal igazolja, hogy az aranyórának, a születés utáni időszaknak különös jelentősége van, nem csak a babára, de az anyára nézve is. Úgy látszik, hogy ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.
A Családi szocializáció és személyiségzavarok ingyen letölthető. Szívből ajánlom mindazoknak, akik meg akarják érteni, mire van szüksége a fejlődő embergyereknek ahhoz, hogy lelkileg egészséges, empatikus, rugalmas, énerős felnőtté váljon.