Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2011. április 27., szerda

Mikor kezdődik a kötődés?

A kérdést Raffai Jenőtől (2002) kölcsönöztem, aki Roe és Drivas vizsgálatát idézi, ahol tervezett és véletlenszerűen fogant 3 hónapos babák összehasonlító vizsgálatát végezték el. A tervezett babák kognitív fejlődésben és kötődésben magasabb pontszámot értek el, ami arra enged következtetni, hogy igenis számít, ha a leendő mamának először a fejében fogan meg a babája...