Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2010. május 24., hétfő

Ranschburg és Vekerdy az intrauterén élet jelentőségéről

A 2010. május 22-én megrendezett Életre való gyermek konferencián Dr. Ranschburg Jenő a kapcsolati krízisek gyerekre gyakorolt hatásáról beszélve hangsúlyozta, hogy a szülők válása magzati korban a legkárosabb a gyerekre nézve, hiszen az anya frusztráltsága és stresszes állapota miatt nem rendelkezik azokkal a szabad vegyértékekkel, amely a gyermek iránti szeretetteljes odafigyelést lehetővé tenné. Ennek pedig messzemenő - akár pszichopátiáig vezető - következményei lehetnek.
Dr. Vekerdy Tamás az agresszió frusztrációs hátterével kapcsolatban kifejtette, hogy az első frusztráló élmények már magzatként meghatározóak lehetnek, ha a baba felé elvárásokat fogalmazunk meg, mint például "csak olyan ne legyen, mint én" vagy "remélem, olyan lesz, mint én". A cél az, hangsúlyozta, hogy a gyermek önmaga lehessen és ehhez mi, szülők, ehhez a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk.