Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2009. július 4., szombat

Könyv-, és filmajánló

A szülésre való felkészülésben lehet hasznos - inkább lélektani, mint praktikus szempontból - látni néhány szülést a világ minden tájáról. A Világra jönni film alkotója (Gilles de Maistre rendező) poétikus hangvételre törekedett, ami kellőképpen meg is mozgatja a leendő szülők szívét-lelkét, de mindeközben jól ellenpontozza a természetes szülés és a kórházi körülmények közti különbségeket.
A tudatos anyává válás útján elkerülhetetlen az anyasággal kapcsolatos ellentmondásos érzések felismerése, a kevésbé idillikus anyaminták empatikus megértése és elfogadása. Segítséget nyújthat ebben egy meséskönyv, amely archetipikus szinten segít ebben. A Mesék anyákról (Magvető Kiadó, 2008) szerkesztője, Boldizsár Ildikó így ír az előszóban erről: "A valóságban általában nem a jó anya jelent problémát, hanem a jó anya hiánya. A mesék - legyen szó szerelemről, életről vagy halálról - nem azt vetítik elénk, ami rendben működik, hanem azt, amit rendbe kell - rendbe lehet - hozni." Én ennek a könyvnek a meséit kezdtem el olvasni kislányomnak a várandósságom 22. hetében. Talán mindketten érettebbek leszünk erre a nagy kalandra, amit az anya-lánya viszony rejt, mire a végére érünk...