Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2020. szeptember 26., szombat

A természetes szülés pozitív szülésélmény lehet

Az a jó, pozitív szülésélmény, ahol az anya tudatosan semmilyen folyamatot nem próbál befolyásolni, és őt senki nem irányítja, hanem csak befelé, természetes testi-lelki folyamatai felé tud figyelni, és hagyja, hogy megtörténjen, aminek meg kell történnie. Hiszen a természet mindent úgy talált ki, hogy optimális legyen, a reproduktív folyamat minden elemét pozitív érzelmekkel, jutalmazással látta el. Szükség is van erre, hiszen a sokszor elhúzódó, fárasztó, akár szélsőségesen fájdalmas szülési folyamat után az anyának egyből képesnek kell lennie újszülött gyermekéről gondoskodni, és ezt minden gond nélkül, örömmel tenni. Feltételezhetjük tehát, hogy a természetes szülés élménye alapvetően kellemes, pozitív biológiai norma, amit egy neurobiokémiai jutalmazási rendszer támogat. (Héjja-Nagy és Varga, 2017, Dérné Faust, 2019)

Héjja-Nagy Katalin: Polony-Abari-Kiss, eds.: Válságok megelőzése és kezelése, 2020, Oriold és Társai, Budapest, 55.o.