Üdvözöllek!

Az alábbi bejegyzések az anya-magzat kapcsolatanalízissel és a pre-, illetve perinatális (azaz a születés előtti és születés körüli) pszichológiával kapcsolatos kérdéseket fejtegetik - szubjektív formában. Egy részük a szakirodalom magamon történő átszűrése, néhány bejegyzés pedig a témával kapcsolatos saját élményeim megosztása - kizárólag informatív - és semmiképpen nem ömlengős - céllal.

Kérdéseidet, véleményedet szívesen veszem vagy nyilvánosan, a bejegyzések alatt található "Megjegyzés"-re kattintva, vagy személyesen az evegvari@gmail.com e-mail címen.

Amennyiben még tudatosabban szeretnéd a méhedben fejlődő babával ápolni a kapcsolatot, vagy meg szeretnéd vitatni valaki hozzáértővel azon kérdéseidet, amelyek talán éppen blogom olvasása közben merült fel benned, a lap alján megtalálhatod az országban működő szakemberek elérhetőségét.

2008. december 26., péntek

A várandósság alatti pszichés munka jelentősége 2.

A gyermekvállalás a személyiségfejlődés egyik legfontosabb mérföldköve. Ez logikus, hiszen a várandósággal és szülővé válással olyan horderejű változások járnak, amelyek próbára teszik a pár alkalmazkodó-készségét. És ez csak a felszín, hiszen ennél is mélyebben, a psziché rejtett rekeszeiben is megmozdul valami: a fogantatás az élet és halál nagy misztériumát idézi meg, az anya testében fejlődő magzat óhatatlanul aktiválja az anya saját testével, nőiségével és szexualitásával kapcsolatos tudattalan programjait, illetve a saját magzat-, illetve csecsemőkori emlékeket, a saját szülőkhöz, elsősorban az anyához fűződő viszonyról nem is beszélve.
Ez a belső munka nem feltétlenül kényelmes. A sokszor idealizált várandóssági időszak a magyar nyelvben terhes is lehet, amit sok más nyelv is hasonlóképpen fejez ki: a kezdődő új élet nyomatékot, hangsúlyt ad a fogadási időszaknak. A felkavarodó érzelmek és újraéledt hiedelmek e kusza hálóját érdemes (pszichoterápiával) kibogozni, mert hosszú távon profitálhatunk belőle. Az élet olyan esélyt kínál a gyógyulásra, amely ritkán adatik máskor meg.